Κοινωνία: ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΑΘΟΥΣ (ΕισΚοινΘΕΣ 59/2013)

Αριθμός 59/2013
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
της 02-05-2013

Σύνθεση:
Άννα Καραγεωργίου | Εισαγγελέας Κοινωνιοδικών 

Κατηγορούμενοι:
Πρόσωπα σε αδιέξοδο από ερωτικά συναισθήματα και έντονες εσωτερικές συγκρουσιακές καταστάσεις, που κατά κανόνα εν βρασμώ ψυχικής ορμής, προβαίνουν σε συγκεκριμένης υφής αξιόποινες πράξεις. 

Πράξεις:  
Ερωτικά εγκλήματα, γνωστά και ως εγκλήματα πάθους.

Η πρόσφατη δολοφονία της αστρολόγου Νατάσας Λιβάνη για την οποία η αστυνομία ανακρίνει ως βασικό ύποπτο τον εραστή της, δίνει την αφορμή να ασχοληθούμε με μία ιδιαίτερη ομάδα εγκλημάτων: τα ερωτικά εγκλήματα ή εγκλήματα πάθους, όπως είναι ευρέως γνωστά. Στα περισσότερα από αυτά διαπιστώνουμε πρωτοφανή κυνισμό και βιαιότητα σε υπέρτατο βαθμό. Θα επιχειρήσουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν τέτοιες περιπτώσεις ερωτικών εγκλημάτων, η οποία καταδεικνύει την αδιανόητη σκληρότητα των δραστών και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα κίνητρα τους. 

1983: Η 18χρονη Έλενα Μαρίνου δολοφονείται από τον 29χρονο ετεροθαλή αδελφό της με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση. Αιτία: Ερωτική αντιζηλία.
1987: Ο 27χρονος Παναγιώτης Φραντζής σκοτώνει και τεμαχίζει την 19χρονη σύζυγο του, Ζωή. Αφορμή: Ζήλεια.
1994: Ο 47χρονος επιχειρηματίας Ιωσήφ Βαγιωνής μαχαιρώνει μέχρι θανάτου την ερωμένη του Ελένη Πίσκου, μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού.
1997: Η 35χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου, έγγαμη και μητέρα ενός παιδιού, δολοφονεί με επτά σφαίρες τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο, επειδή εκείνος έβαλε τέλος στη σχέση τους.
1999: 24χρονος αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού σκοτώνει την αρραβωνιαστικιά του, διότι του ζήτησε να χωρίσουν.
2005: Ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης σκότωσε την 20χρονη Κική Κούσογλου, γιατί όπως ομολόγησε, θα τον εγκατέλειπε.
2008: Ο 31χρονος Θανάσης Αρβανίτης αποκεφαλίζει την 25χρονη σύζυγο του, Αδαμαντία, έπειτα από έντονη λογομαχία.
2013: 25χρονος μαχαιρώνει και σκοτώνει νεαρή φοιτήτρια, γιατί τον απέρριψε.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο αποτρόπαια ερωτικά εγκλήματα που έχουν γίνει τα τριάντα τελευταία χρόνια και έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το νοσηρό πάθος, η απιστία, η αρρωστημένη εξάρτηση, η παθολογική ζήλια, η άρνηση της απόρριψης, ο αρρωστημένος εγωϊσμός είναι οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν τους δράστες στις πρωτοφανούς ωμότητας δολοφονίες. Θύτες και θύματα του ίδιου του εαυτού τους, οι δράστες λειτουργούν εν βρασμώ ψυχής χωρίς να υπάρχουν, όπως σημειώνουν οι ψυχολόγοι, ευδιάκριτα όρια στις φάσεις της ψυχικής τους λειτουργίας και διαδικασίας πριν το φόνο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν καλλιέργεια και υψηλή πνευματική και κοινωνική μόρφωση δεν οδηγούνται εύκολα σε ακραίες αποτρόπαιες συμπεριφορές, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει πιθανή εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους εγκλήματα, όταν κυριαρχεί το παραλήρημα του αρρωστημένου πάθους. Από την άλλη πλευρά οι εγκληματολόγοι θεωρούν την συγκεκριμένη κατηγορία εγκλημάτων τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες, διότι κατά μία έννοια δεν μπορεί να τα προβλέψει ούτε το θύμα (όσο βρίσκεται εν ζωή), ούτε ο οικογενειακός και φιλικός του περίγυρος και κατά συνέπεια κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να τα αποτρέψει - εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου είναι εμφανείς οι εκρηκτικές διαφορές μεταξύ των ζευγαριών και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά τον χωρισμό και για λόγους ασφαλείας αλλάζει πόλη και κατοικία ο απειλούμενος. 

Εν κατακλείδι, θα υπογραμμίσουμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εγκλημάτων ουδόλως εξαρτάται από την ποιότητα της αγάπης ή του έρωτα δύο ανθρώπων αλλά από την προβληματική και προφανώς ανεπαρκή ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα αυτού που προβαίνει στο έγκλημα. Πέρα από την καταδίκη των δολοφόνων λοιπόν θα προτείνουμε στους συνανθρώπους μας να επιδιώξουν την αυτογνωσία τους μέσω της ψυχανάλυσης, εφόσον αυτή χρειάζεται, διότι όλοι έχουν δικαίωμα σε μία ουσιαστική, ισορροπημένη και υγιή ερωτική ζωή...

Θεσσαλονίκη, 02-05-2013
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου