Κοινωνία: ΑΛΚΟΟΛ & ΝΕΟΙ (ΕισΚοινΘΕΣ 36/2013)

Αριθμός 36/2013
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
της 2-3-2013

Σύνθεση:
Άννα Καραγεωργίου | Εισαγγελέας Κοινωνιοδικών 

Κατηγορούμενοι: 
Κατάστηματα Εστίασης και Διασκέδασης

Πράξη:  
Συστηματική και πρόδηλη παραβίαση του περί πώλησεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου, ειδικότερα σε άτομα που δεν έχουν ξεπεράσει το όριο της ενηλικίωσης σε αληθινή πραγματική συρροή με νοθεία τροφίμων κατ' άρθρον 281 του Ποινικού Κώδικα "1. Όποιος κατασκευάζει ή επεξεργάζεται τρόφιμα, ποτά, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα έτσι που η χρήση τους να μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ή κίνδυνο για τη ζωή ανθρώπου, καθώς και όποιος θέτει σε κυκλοφορία τέτοια πράγματα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών".

Η Ελλάδα βρισκόταν επί σειρά ετών στις μεσαίες θέσεις της πανευρωπαϊκής λίστας στην κατανάλωση αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια όμως παρουσιάζει μια άκρως ανησυχητική αύξηση. Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για 250.000 - 300.000 αλκοολικούς και απότομη άνοδο στην κατανάλωση από τους νέους και κυρίως τους έφηβους. Η Εισαγγελία Κοινωνιοδικών, αφού συσκέφτηκε με το νόμο, κρίνει επιτακτική την παρέμβαση της επί του θέματος και προς τούτο προβαίνει σε έκδοση σχετικής διατάξεως.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας το 11,8% των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών καταναλώνει 5 ποτά εβδομαδιαία ή και ακόμη σε μία μόνο νυχτερινή τους έξοδο! Εντύπωση ακόμη προκαλεί ότι την πρωτιά στην Ελλάδα έχουν οι νομοί Έβρου και Καστοριάς, όπως έχει αναφερθεί σε ημερίδες σχετικές με το θέμα. Τι οδηγεί λοιπόν τους νέους, εφήβους και μη, στην υπερβολική κατανάλωση ποτών; Το θέμα είναι πολύπλοκο και θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. 

Οι έφηβοι συχνά μη γνωρίζοντας τις επιπτώσεις πίνουν για να διασκεδάσουν, για να νιώσουν μέσα τους την αναγνώριση και την αποδοχή από το ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, για να μειώσουν το στρες και ίσως γιατί η απαγόρευση του αλκοόλ στους ανήλικους λειτουργεί αντιδραστικά ως πειρασμός που ελκύει. Η μπύρα και το κρασί έρχονται πρώτα στην προτίμηση τους αλλά  και τα λεγόμενα "πυκνά ποτά" (τζιν,ουίσκι,βότκα) εμφανίζουν υψηλά ποσοστά πωλήσεων. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις νοθείας των πυκνών ποτών. Η νοθεία γίνεται με μεθυλική αλκοόλη, ουσία που προκαλεί ακόμη και τύφλωση! 

Από την άλλη πλευρά, δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και το ότι οι νέοι ηλικίας 20-30 ετών οδηγούνται στο αλκοόλ λόγω οικονομικής κρίσης, ανεργίας ή αβέβαιης επαγγελματικής αποκατάστασης, γονιδιακής προδιάθεσης, κατάθλιψης. Έτσι πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι πίνοντας θα ξεχάσουν τα προβλήματα τους και θα νιώσουν ευφορία. Οι ειδικοί προσθέτουν ότι οι νεαρές κοπέλες μεθάνε πολύ ευκολότερα λόγω διαφορετικού μεταβολισμού. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι η ενημέρωση σε σχολεία, Πανεπιστήμια, από το Διαδίκτυο και την τηλεόραση. Θα πρέπει όσοι πίνουν αλόγιστα να γνωρίζουν ότι το αλκοόλ καταστρέφει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλεί γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα, καρκίνο του λάρυγγα, κίρρωση του ήπατος και διανοητική στέρηση σε έμβρυα. Επίσης οδηγεί τον χρήστη είτε σε ακραίες και αντικοινωνικές συμπεριφορές είτε σε παραλήρημα και απομόνωση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πόσο συχνά συνδέεται το αλκοόλ με τροχαία ατυχήματα, με ακούσιες εγκυμοσύνες αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Στην Ελλάδα, παρά την ψήφιση σχετικού νόμου το έτος 2008 ο οποίος απαγορεύει στους ανήλικους την είσοδο και κατανάλωση ποτών σε ανάλογα καταστήματα (μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα) η Εισαγγελία διαπιστώνει ότι παραβιάζεται πολλάκις. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε 212.257 ελέγχους, βεβαιώθηκαν:
 
  • 666 παραβάσεις για μη ανάρτηση πινακίδας απαγόρευσης εισόδου,
  • 72 για διάθεση ποτών σε ανήλικους και 
  • 163 για παράνομη παραμονή ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Η Εισαγγελία Κοινωνιοδικών προτείνει την τιμωρία όσων απερίσκεπτα και εγκληματικά παραβιάζουν το νόμο και ενθαρρύνουν τον εθισμό στο αλκοόλ και προτρέπει την Πολιτεία να συνεχίσει σε καθημερινή βάση τους ελέγχους και να οργανώσει μία ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να μειωθούν δραστικά τα ποσοστά του αλκοολισμού στην Ελλάδα. 

Θεσσαλονίκη, 2-3-2013
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου